Klik me once please! :)

Followers

Thursday, 14 March 2013

Tutorial 4 : Fabric Dye (Dylon)

Salam semua!

Semalam Dila manage to dye lace fabric yg Dila ada mention kat entri ini .
Perasaan? Haruslah happy tak hengat!
Sampai sakit2 pinggang la dok celup angkat 3478x lace tuh :P



Ok, ni la fabric dye yg Dila guna untuk dye kain tuh. Dila sengaja amek COLD sbb malas nk guna air panas. jenuh nk angkut masuk toilet. oh, Dila wat suma ni dalam toilet sebab senang nk cuci lepas tu.. :)

Dila nk minta maaf byk2 kat suma sbb spnjg proses tuh, Dila langsung tak amek gambar. Bukan sengaja, tapi sebab dh lencun bagai, plus tgn pnuh dye..trus mls nk amek camera n snap gambar.. Assistant bagai suma dh krohh..krohhh..hueee..Maap ye :P

Just a simple 5 step utk dpat kain idaman hati!

Bahan-bahan yg diperlukan

DYLON COLD Fabric Dye (warna ikot msg2)
Air panas
Garam secukup rasa ( Dila guna 1 cawan utk setiap tube dye ni)
Air paip
Baldi
Rubber glove

* benda alah ni may stain..so, baldi tu warna gelap xpon guna je yg xbp nk guna.. jangan g celup dlm bath tub plak, warna warni korang nt :P

Pertama 
Bancuh serbuk dye + garam dalam air panas.. make sure betul2 dh larut
(utk prevent kain tompok2 nt)

Kedua 
Tuangkan bancuhan tadi kt air paip dalam baldi. kacau bagi sekata.. Jumlah air ikot terang mn nk kain tu.. Pandai2 adjust sniri la na.. :P

Ketiga
Celup kain dalam bancuhan tadi.. angkat celup sampai warna dh sekata,then baru rendam. Sejam lebih kurang. Tapi setiap 10 minit, angkat celup kain tu semula sebab takmau nt ada bekas lipat/tompok bagai ada.. renyah sikit time ni..mmg sakit pinggang cheq ni ha.. :P

Keempat
Dah agak2 dapat warna idaman hati,bilas kain td dalam air paip sampai air tu dh xlekat warna.. phm x? Kira bilas perah,pastu bilas lagi sampai la kain tu xkeluaq warna and air pon xkotoq dh...haaa

Kelima
Sidai kain tadi kat tempat yg xberapa nk ada cahaya matahari.. baru warna xluntur..
Dah kering,boleh angkat,lipat n antar tailor buat baju! :P
:
:
:
:
:

Senang kan? apa lagi, DIY jom!

Tips : Lepas bilas seloknya basuh kain tu ngn serbuk pencuci macam biasa untuk pastikan warna tak luntur dh. tapi Dila xbuat pon,terus p sidai sebab xlarat dh ngantuk sgt..hehehe
nanti basuh jangan campuq kain lain na...may takes time utk warna tu betoi2 lekat kat baju..mesti ada remaining warna yg luntur sikit nt...


Till then lovely!

12 comments:

  1. Gila rajin kau ni Sos.
    Weh tolong aku !!
    Designkannnnnn sticker untuk aku. :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. email ak kt sos_2tocyco@yahoo.com :)

      Delete
  2. Kak Dila, nk tanya skit. fabric dye ni kt penang mana nk beli eh?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Farrah, kt Popular ada... this one akk beli dekat Young Ones Bayan Baru... :)

      Delete
  3. oh what about the price? kak beli satu je or dlm packs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. If not mistaken, price below $10 per tube.. akak bli satu tube je sbb nk wt light pink.. if awk nk terang, better beli lebih... :)

      Delete
  4. Kak dila buat style spiral ka ?

    ReplyDelete
  5. Kak dilla buat spiral ka ? And serbuk ni punya how much ?

    ReplyDelete
  6. Kak dila buat style spiral ka ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak2..just celup biasa n jemur.. dea mmg jenis serbuk..mcm gmbar yg sis attached ats tu.. :)

      Delete