Klik me once please! :)

Followers

Friday, 26 September 2014

Breastpump Shortlisted.. Tolong Pilihkan boleh?

Assalamulaikum...

Erm...dlm babylist mcm banyak yang dah settle
tapii mummy list tak terisi pun lagi.

Dila tengah survey2 breastpump nih,..
MIL kata tak yah beli lagi sebab tak tau ada susu ke tak..
Tak mau la camtu.. dok harap sgt rezeki susu
nanti melimpah ruah kan..
Sebab dah niat nak BF baby at least sampai 6 months..
kalo boleh lebih sampai 2 tahun , lg bagus kan?
InsyaAllah, amin....

Ok, dalam list ni Dila dah shortlist 
few brands yang dalam bajet...
Bajet Dila tak tinggi pun, setakat RM300 ja..
1st baby ni tak berani nak terjah terus beli yang mahal,
takut tak sesuai nanti, rugi pulak..
Ni berdasarkan pengalaman kawan2 Dila la...
Dorg banyak jugak advice mana yang patut..



1) Snow Bear Advanced Electric Breastpump

PRICE : 
RM183.90

SPECIFICATION: 
Life-simulation sucking
Automatic suck-release-relax cycle
Automatic suck-release-relax cycle imitates 
baby's mouth let mom feel soft and safe

3 Levels Frequency Modes
There are 3 intervals between continuous sucking movements.
Mom can choose the frequency according to most comfortable thing.

Prevent Milk Backflow
Milk against-flow protect equipment
Even milk too much or bottle tip over, the milk won't backflow to the motor

Product Features:
  • Automatic suck-release-relax cycle imitates baby's mouth let mom feel soft and safe.
  • There are 3 intervals between continuous sucking movements. Mom can choose the frequency according to most comfortable feeling.
  • Even milk too much or bottle tip over, the milk won't backflow to the motor.
  • Special dual-ring silica gel eliminates the gall feeling when breast milk feeding baby, meanwhile avoids the dent of the nipple, keeping Mom attractive and healthy.
  • It works with Adapter or 4 pieces DRY BATTERY, Mom can use at home or on journey.

Warranty : 2 Years Limited Warranty



2) Autumnz: Bliss Convertible Single Electric / Manual Breastpump
PRICE : 
RM199.90

SPECIFICATION: 
Autumnz BLISS Single Electric Breastpump comes with the following features:
2-Stage Pumping (T1 & T2) : 'stimulation' & 'pumping' stages for effective & efficient pumping
Anti Backflow Device : To prevent milk contamination
Convertible - Can be converted to a manual pump by attaching a manual knob (provided in the pack)
Multi Suction Levels : 5 suction levels to choose from
LCD Display - informative time display for user
Dual Power Source :  main electric power or batteries
Ultrasoft Silicone Massage Breast Shield : with comfortable massage bubbles design
Light, Compact & Portable : only 250g and with quiet motor unit
User Friendly: easy to assemble, use and clean
Autumnz BLISS Single Electric Breastpump comes with 2-Stage Pumping to mimic baby's natural suckling pattern.
What is 2-Stage Pumping?
While breastfeeding, babies suck in 2 very clear stages:
- fast and light sucking to start your milk flowing
- slower and deeper sucking to get as much milk as quickly as possible
Autumnz BLISS Single Electric Breastpump has the following 2-Stage pumping ability to encourage higher level of milk production:
Stage 1 – Stimulation Stage (Suction 1,2,) – short & fast rhythm with lighter suction to activate milk letdown
Stage 2 – Pumping Stage (Suction 3, 4, 5) - slower rhythm with deeper suction to encourage maximum milk flow
The combination of these 2 stages will produce quicker let down and encourage milk flow.
*Comes with 6 month warranty period*



3) Lacte: Solo Electric Breastpump
PRICE : 
RM199.00

SPECIFICATION: 
New single electric pump suitable for home and office use.
Unique soft breast shield design, reacting to the pumping rhythm which mimic 
baby’s suckling for maximum comfort and stimulation
Closed system with anti-backflow
2 Phase Expression – Stimulation Phase & Expression Phase
5 steps suction control
Easy to read LED indicator
Compact and light weight for maximum portability
Silent operation
Powered by AC Adaptor or Battery ( 4 x AA batteries )
Free power bank cable
1 year warranty



4) Rumble Tuff: Easy Express Electric Breastpump
PRICE : 
RM183.20

SPECIFICATION: 
The Rumble Tuff Easy Express is a closed-system, single electric breast pump intended for personal use. Behind the cute, attractive design lies a powerful motor capable of delivering strong suction power to help you complete your pumping session quickly and effortlessly. The pump's lightweight design also makes it easy for travel.
With 4 preset speed patterns and 7 levels of suction, the Easy Express is designed to help you best match your baby's natural nursing pattern. Each preset pattern has 7 levels of vacuum strength, allowing you to choose the most comfortable and effective vacuum strength for you.
The motor of this pump is is durable and dependable enough for daily pumping. It is designed with simple, user-friendly controls and an LED display to indicate the current speed setting. It can be electric-powered, battery operated, or converted into a manual breast pump (Manual Pump Diaphragm Kit not included). The pump's closed-system diaphragm provides anti-backflow protection with prevents breast milk from coming in contact with the tubing or motor.
BPA free.
Specifications :-
  • Vacuum Strength : 17 - 250mmHG
  • Suction Setting : 7
  • Speed Pattern : 4

T1 Phase : Suction Strength = 100.66 - 186mmHG, Cycles per Second : 1.66
T2 Phase : Suction Strength = 176 - 234mmHG, Cycles per Second : 1
T3 Phase : Suction Strength = 197 - 262mmHG, Cycles per Second : 0.66
T4 Phase : Suction Strength = 200 - 273mmHG, Cycles per Second : 0.5
Power Supply : -
  • 12V AC/DC Adaptor
  • 4 AA Alkaline Batteries
  • Manual Handle ( Not Included )
Warranty : 1 Year Limited Warranty



Mummy out there, boleh kongsi pengalaman tak?
sesapa yang dah pernah try breastpump semua ni?
Kalo ada review, boleh tgl link dekat sini..
Komen pun boleh jugak..
Sangat appreciate pertolongan semua..
Please...tulun mummy baru ni..hehehe
Thanks in advance ye semua! :)

Wednesday, 24 September 2014

The Excited Daddy To Be! :)

Salam semua...
Sebenarnya dah lama sgt entry dok dlm draft tak terpost :P

Nak cerita bab menyoping barang baby.
Boleh dikatakan barang dah almost complete..
Ye, saya baru 29 weeks, tapi dah terlebih shopping pulak..huhu

Daddy to be la paling excited sekali..
Mummy ajak p "window shopping" ja pun,
TAPI habeh terbeli macam2..

Guess what?
Our precious dah ada stroller okay..
Semangat daddy dea beli..
Masa tu dea baru je 19 weeks dalam tummy ni haaa :P

Bajet mummy nak beli yg RM300  ke bawah ja..
Sebab xmampu la nak cari yang mahai2 belaka..
and opkosla brand Sweet Cherry yg dicari..hueee

After survey punya survey,
Daddy decide nak amek SCR 6!
Mummy yang memang berangan nak SCR 6,
terus la berseri2 sebab dapat storller idaman.
Tapi suh hold dulu sebab awal lagi kan.
Nope, cik abang nak beli 
la2 tu jugak sebab kebetulan tgh promo.
dari normal price RM730, dapat harga RM500++ ja..
Siap dapat free gift Mama Bag.. jadila kan :)

So, inilah baby gear yg dah officially bought utk
our lil caliph yg due December nanti...
Harap selamat semuanya sampai due nanti, amin :)




pssttt : nak goda hubby beli SCR7 pulak utk carrier..
boleh la berangan lepas beranak keluar hospital
bawa baby dalam carrier macam Kate Middleton :P

Tuesday, 23 September 2014

Diapers FREE samples link

Salam...

Okeyh,sekarang ni time lunch kat opis..
Akibat keboringan yang amat, 
meh Dila nak share few links yg Dila ada untuk request 
DIAPERS FREE SAMPLE...
Ada fews yg Dila dh request and dah dapat pun tau..
Baby tak keluar lg dah ada byk diapers...huhu

Ok,lets cekidaut mummy!


1) HUGGIES



2) MERRIES




3) DIAPEX




4) MAMYPOKO




5) DRYPERS




6) BABYLOVE




Senang ja, just isi maklumat yang depa nak,
then tunggu jala sample tu sampai kat rumah nanti...
Try banyak2 brand ni bukan apa,
baru boleh tau nanti baby sesuai dengan brand yang mana.
Jimat duit tak payah beli, pakai yang FREE je!
Selamat mengisi borang ye mummy semua! :)

1st batch Laundry : Baju tecik tomey!

Quick update...
coz mummy malas taip panjang2 :P


Inclusive of,

7 sets of long sleeve shirts and long pants
2 sets of short sleeve shirts and short pants
11 pieces of bodysuits/rompers

All in mix sizes which is NB, 3m, 6m, 9m pun ada :)

Cukup kot for now...
I just bought warna selamat such as
WHITE, GREEN, BLUE, ORANGE
both gender pun boleh pakai.. :P

Baru basuh baju, dh patah pinggang cheq..huhu
Banyak lagi batch nak kena basuh ni..
Nasib la start awal..
Nanti dah sarat takut tak mampu dah nak buat suma ni..

Till then love! :D

Saturday, 20 September 2014

#1 : Pregnancy Story ( Unexpected UPT strip result )

Alhamdulillah,
dah separuh perjalanan kehamilan saya.
Pejam celik pejam celik, its already 28 weeks! 
Syukur ke hadrat Allah swt dg rezeki yg sgt berharga ni..
Kurniaan Allah yg paling dinanti setelah 7 bulan berumah tangga.

Sejujurnya, saya dan suami dah putus asa 
Setengah tahun kahwin masih belum ada rezeki.
Awal perkahwinan, kami dah usaha macam-macam,
memandangkan kami memang inginkan zuriat dengan segera.
Tapi Allah Maha Mengetahui segalanya.
Usaha la teruk mana pun, 
kalau dah belum rezeki, memang tak ada.

Saya tak expect saya pregnant pun.
Sebab dah penat berharap. So,buat relax ja.
Enjoy life as husband & wife to the fullest.
Everyday dating, feeling pengantin baru,
pi honeymoon merata, langsung tak fikir pasal zuriat.
Tapi pada masa yg sama, sentiasa berdoa supaya
ada rezeki kami untuk timang cahaya mata bila dah sampai masanya.

Saya ada habit suka buat test UPT.huee..
Bila naik satu line ja, buang terus sbb takmau husband tau sy curi2 buat test..
Boleh kata tiap2 bulan buat even period belum due. melampau tak? :P

Nak dijadikan cerita, satu pagi tu terbangun awal dari biasa.
Husband takdak rumah, dea tolong bawak mak dea gi pasar.
Rasa nak terkucil. Tapi bila bangun tu rasa something wrong dengan badan.
Dekat breast rasa macam sakit semacam.
Tertempuh sikit dah rasa macam sengal2 camtu.
Haish, takkan laki aku rogol masa aku tidur semalam..tetttt ;)

Tak fikir banyak, terus angkut UPT strip masuk toilet.
Test, letak atas wc, tak tunggu line naik apa ka. 
Keluar toilet buat kerja lain sat.
Masuk2 balik, tengok UPT tu... DUA LINE!
Like seriously?? period ada lg seminggu before due kot.
Terus jadi blurrr gila sebab belum pernah dapat result macam tu.
Terus tercongok depan wc tu tenung UPT strip tu.
Dengan penuh keNERVOUSan tunggu husband balik pasar.
Masa tu takdak perasaaan langsung.
Happy tak sedih pun tak. KOSONG.
Macam culture shock pun ada.
Yang bestnya, tunjuk kat husband, dea pun sama blur...
Yes, we both superb blur! tak tau patut happy ke apa.
So, macam takdak benda, kami dua siap pi keja like usual.

To be continued........