Klik me once please! :)

Followers

Wednesday, 20 February 2013

Hukum Majlis Khatam Al Quran

Assalamulaikum semua...

Dila ada sedikit kemusykilan. Tentang majlis khatam quran yang selalu diadakan sebelum majlis akad nikah bagi pihak perempuan.

Apa yang Dila kabur kat sini adalah, maksud sebenar khatam quran.
Hasil Dila bertanya sini dan sana, maksud sebenarnya ialah

" Khatam Al Quran bermaksud berjaya menamatkan bacaan Al Quran sebanyak 30 juzu "

Apa yang Dila faham dari ayat di atas, seseorang yang berjaya menghabiskan seluruh bacaan 30 juzu di dalam Al Quran boleh mengadakan majlis khatam Al Quran. Selain itu juga, menuntut ilmu sangat dituntut agama dan haruslah berguru. Tamat 30 juzu itu adalah dengan berguru, bukan bacaan seorang diri melainkan anda seorang hafiz/hafizah yang sangat cemerlang. Sudah hafal seluruh Al Quran. Tiada kesalahan dilakukan. Mustahil.

Erm, ada soalan untuk bakal pengantin yg nk buat majlis ni dari Dila..
Awak,awak dan awak dah habis mengaji 30 juzu? Kalau dh alhamdulillah, boleh la wt majlis khatam nih.. Kalau belom lagi,cepat2 la ye khatamkan. Al Quran ni la yang bagi kita syafaat di akhirat nanti. Mudah-mudahan kita x terlepas pandang apa yg wajib, dan apa yg haram.
Dila taknak sebab nak ada majlis ni, pengantin ambil jalan mudah, just baca surah terakhir ja ms majlis nanti, sedangkan yang wajib adalah KHATAM KESELURUHAN 30 JUZU.

* entry ni adalah pendapat dan pandangan dari Dila. kalau ada yg tak kena, harap diperbetulkan. sm2 kita mengingatkan satu sama lain ye. No offense. :)


13 comments:

  1. btul tu dila..itu juga yg cik mah phm..harap2 semua xsalah phm kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la..tkut plak nt Dila tersalah cakap..

      Delete
  2. actually, saya sendiri xfaham ape kesinambungan buat mjlis khatam al-Quran dengan mjlis kawen...
    adakah nak kata, dah khatam baru boleh kawen??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Btul2.. Dila just tgk rmai org wt mjlis ni b4 nikah.. tu yg Dila pelik.. ada masuk rukun kawen ke?hueeee~~

      btw, xkan umor dh 20++ br nk khtam? Sedih Dila dgn few things mcm ni.. :(

      Delete
    2. D..meh Sya explain kan..

      Sya tamat 30juzuk ms Sya darjah 4 ke 5. ms tu xde rezki lbh, xdpt wat kenduri kecik2. msk form 1, kite pon da start jauh dr famly sbb stdy+dok hostel. so mak Sya penah ckp ms skolah "kalaw ad sedare wat kenduri, boleh tumpang skali wat khatam"

      tujuan khatam quran during kenduri kawen is sebab time tu semua b'kumpul.dapat pahala. and of cz ad mknn extra kan.. hehe

      tp skang xmcm duLu. adik Sya abes je 30juz teros ustazah tu request wat pulut kuning+mkn2 sket.kire ala2 kenduri khatam quran gk LA tp xde La mic+bj cantek2 kan.hehe

      ni ap yg sya paham..ngeee

      Delete
    3. oooo afham

      then dah tanya jugak org yg lebih tahu... dia ckp, semua nya based on niat... niat yg baik, bukan nak menunjuk2 kat org...
      & lebih bagus org yg khatam Quran tu baca sendiri doa Khatam Quran tu... (^_^)

      Delete
  3. dah habis dah dulu.. tapi anis mgkin xbuat kot majlis khatam masa nikah tu.. aurat nanti orang lain dengar (hahaha, poyo! karok xpikir aurat plak kan?hehe)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. btul2.. suara tu aurat, tp dulu Dila prep komanden masa kawad.. terjerit2 bg arahan..kira aurat jugak x?heheheh ;)

      Delete
  4. macam dah jadi perkara wajib plak before nikah, kena wat majlis khatam quran kan..
    hurmmm..

    ReplyDelete
  5. tgh cari artikel mengenai khatam quran sbb bakal kahwin bulan April 2014. my mother nak buat majlis khatam quran utk saya.

    Nak betulkan perception Miss Dila mengenai umur 20+ baru khatam quran. Quran bukan dibaca sekali shj seumur hidup. mcm saya, khatam kali pertama masa sekolah rendah. masa sekolah menengah khatam sekali lagi. di universiti juga sama. masa masuk alam pekerjaan saya khatam juga sebab kita tidak boleh berhenti membaca alquran. jadi umur tidak menjadi persoalan mengenai bila seseorang itu khatam quran.

    mcm saya yg baru khatam quran utk kali terakhir hujung tahun 2013, utk tahun ini mahu khatam tafsir pula. Insyaallah, kalau sempat habis bolehlah khatam sblm majlis nikah. Wallahualam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam dear...

      Its not my perception pasal umur 20 nk khatam.. its just an example.. Betul awak cakap, Quran ni kena baca setiap hari kalau boleh,bukan sekali je. Sy pun dh few times khatam (habis bc 30juzu').

      Yg sy nk highlight kat sini is pasal MAJLIS KHATAM QURAN yg selalunya org buat b4 majlis nikah utk pengantin perempuan. Most of the pengantin berhias dgn tabarruj. Tu masalahnye sedangkan WAJIB tutup aurat dengan sempurna. Same goes to solat and etc..

      Kot mana pun, yg WAJIB kena kita ikut dulu, baru yg lain2 sunat kita buat utk tmbh amalan kt kt akhirat nt..

      Again, just an opinion..no offense k dear.. :)

      Gudluck eith the wedding preparation... wslm

      Delete
  6. Salam Dila
    Sorry mencelah

    Dlm fmly sy semua dh khatam al quran n baba mama x pnh khatam tp teringin nk tgk majlis anknye khatam al quran....

    Tp setiap kali ade org yg berpdgn mcm dila buat akak n adeq sy ckp x perlu ini semua....dan mjlis nika dieorg xde majlis khatam bagai sbbkn mulut org lah...

    Bg sy adalah lbh baik bla dibuat maka yg nk mndrkn msjd akn lbh beringat...can b 1 of motivation...
    Riak takbur dan seangkatan dgnnye jgn dinilai....

    Yakin dia buat krn Allah...
    Yg berperasangka baik pon dpt pahala...

    Kdg pndgn kita menguris haty dan sesungguhnya xde niat namu haty ttp terguris

    Jadi maafknlah jika ada yg terguris dgn kata2 sy....

    Dan sy memaafkn yg akn dtg....

    Sekian.
    HambaAllah

    ReplyDelete
  7. Suara ketika membaca al quran tidak aurat...yg aurat bila ckp mendayu2 pada lelaki yg bukan mahram...maaf skadar tegurn...

    ReplyDelete