Klik me once please! :)

Followers

Friday, 4 July 2014

#1 Resepi Ramadhan : Daging Black Pepper

Assalamualaikum...
Kembali bersiaran setelah berkurun tak update.LOL!
Seriously, lani ada penyakit MALAS yg amat.

Ok, just nk kongsi resepi semalam masak untuk berbuka.
First time buat, and sangatla sedap. Serious tak tipu.
Bukan nk angkat bakul masuk sendiri, 
tapi husband bg markah 10/10 okeyh..hehe
Sampaikan dh tutup lampu nk tidoq pun,
dok ulang cakap, sedap sayang masak rini...awww ;)


DAGING BLACK PEPPER ALA DILA 
(aci tak nama gini..huhu)

Bahan-bahan :
Daging batang pinang (tak kisah pun bhgian mana,janji isi)
Bawang merah + Bawang putih + Lada hitam (kisar)
Bawang besar + Capsicum (potong dadu,memanjang pun boleh)
Air kosong (ikot suka nk boh byk mana)
Sos tiram + Sos black pepper
Garam + gula + serbuk perasa
Minyak masak

 Nota : Dila tak bagi sukatan sbb Dila pun xtau sukatan betul cana..
Dila masak style campak2 ja.. Hampa pandai2 agak na ;)

Cara memasak :
1) Panaskan minyak.
2) Tumis bahan kisar.
3) Masukkan daging. Gaul rata.
4) Masukkan air. Tunggu daging empuk.
5) Tambah air kalau perlu.
6) Masukkan sos tiram, sos black pepper, garam gula dan serbuk perasa. Gaul.
7) Masukkan pula bawang besar dan capsicum.
8) Biar kuah sedikit pekat dan mendidih. Siap :)

Dila terlupa plak nk snap gmbar. Dila attach contoh dr google ja la na.hehe
Ok, selamat mencuba! :)



3 comments:

  1. Amboii dapnyaaa mak buyong ni masak. :D

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum. adoi terlior ~~~

    ReplyDelete
  3. datang lawat dilla..update pls!! hehehe

    ReplyDelete