Klik me once please! :)

Followers

Wednesday, 30 April 2014

Alternatif Untuk Hamil : Ovulation Prediction Kit (OPK)

Assalamualaikum...

Pasangan mana la yang tak nak ada zuriat kan bila dh kahwin..
setengah yg bertuah, kahwin je terus bunting pelamin.
Tak macam Dila. Tunggu punya tunggu takdak hasil apapun.
Sampai la ada sorg kawan ni suggest guna benda alah ni.

OVULATION PREDICTION KIT!


image by Google

image by Google

image by Google



La...xkn tak reti kira waktu subur kot? takyah la..kira pakai jari pun boleh..
Takyah susah2 celup celup bagai nk tau bila subur..
Erm, tu la tanggapan pertama Dila bila ada yg suggest suruh guna.
Mentang2 period normal, kuat berlagak kan...
Padahal tak pregnant2 pun lg even bajet pandai kira bila subur.LOL!

Fine..after dah setengah tahun kahwin, tergerak hati nk try OPK nih.
Ikhtiar selagi boleh. Jangan pernah putus asa. Doa dan tawakal ja.
After period, CD yg ke 10 dh start test... smpaila CD yg ke 18 baru positif.
Ha,apelagi..chaiyok,chaiyok la! (maap, entry ni untuk yg dh kawen je ye).
Rupanya selama ni salah timing! Ingat subur masa CD ke 14..salah!
Padan muka confident sgt kan ;)

So, sapa yg tgh TTC... jom try sama2!
Mudah-mudahan ada hasil..amin ya Allah.
Tapi jgn terlalu berharap tau.. Rezeki semua dr Allah.
Jaga pemakanan sama. and jangan lupa amal doa nabi zakaria.
Dekat side blog ni Dila ada letak :)

Boleh beli dekat sini kalo xtau nk cr mana..
satu strip RM1 je! murah nau nau! :)


watson ,guardian, farmasi semua ada, tapi mahal ganda2..
satu sampai RM4.50 (o_0)


Boleh email Dila jugak kalau tak faham cara guna, joyahlovemeon@gmail.com 
InsyaAllah Dila cuba guide mana boleh. :)

p/s: Alhamdulillah, genap 8 minggu harini. Syukur Ya Allah.

17 comments:

  1. salam....eh,dila dah mengandung ke??tahniah....cik nat belumda rezeki lagi...tap masih mengharap la....sapa yang xnak anak kan...snoknya dengar orang dah mengandung ni...jeles...tapi cik nat tetap berusaha dan berdoa supaya da rezeki macam dila...amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Amin... Dila doakan yg terbaik tau dear.. jgn sedih, enjoy puas2 dgn husband. Igt, komitmen lg tgi tau kalo dh ada anak.hehe. So, spend time secukupnya dgn cik abang :)

      Delete
    2. Dila,cik nat da beli OPK ni...nk try gk lh macam mn kn..tp xtau nak guna time bila yg sesuai.....Dila tlg guide...nnt nat email Dila yea...

      Delete
  2. Assalamualaikum Dilla, sheila pun ada beli strip ni banyak2.. konon nak cari masa subur tu.. baru niat nak guna, rupanya dah mengandung. terkejut beruk sebab period kita tak teratur langsung. nikah dah 1 tahun 3 bulan baru disahkan pregnant lagi. Allahuakbar. seronok sangat. bersyukur, Allah beri peluang pada kami jua... sekarang tgu masa nak bersalin je. hehe Dilla jaga diri baik2 tau. jangan lasak2 sangat buat kerja, awak masih 1st trimester kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Sheila. Dila pun xsangka ada rezeki after 7 bulan nikah. Sebenarnya dh give up dh pun. Tapi Allah tu Maha Kuasa kan. Doa and tawakal je. Harap baby membesar dgn sihat.. :)

      Delete
    2. tak sabar tunggu nak jadi ibu lagi sekali. ekekkee. take care dilla :)

      Delete
  3. Tahniah dila!!
    Baby kita sama..baby OPK!! Hehe:)
    Take care ya~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hai geng! hhehe.. Kebetulan Dila dh beli masa Sue suggest.. apa lgi.. toraiii laaa..hik3

      Delete
  4. dila dah pregnant dear? alhamdulillah.. tahniahhhh :D jaga diri baik2 ye.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alhamdulillah Saila.. dh ada rezeki.. syukur sgt2.. berkat doa dr suma kwn2 and Saila jgk nih..thanks syg ;)

      Delete
  5. Fiqa dlu pakai apps ovulation dlm hp..tapi asyik terlepas je hari subur sbb fiqa ng asben weekend couple hari subur lak weekdays..sampai lah 1 hari tu hari subur and dpt jumpa asben hehe :p and alhamdulillah Allah bagi rezeki preggy..tahniah kak dah preggy! Jaga diri and baby elok2 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak pun guna yg dlm phone tu jgk... xsama pun dgn result OPK.. huhu.. tapi nsb baik ada yg mengena..tettt.. :)

      Delete
  6. Alhamdulillah dear. Berkat usaha dan doa. Jaga kandungan elok2 dan jgn lasak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Scha. Insya allah.Doakan yg terbaik for Dila and baby ye :)

      Delete
  7. Tahniah (^_^)
    take care ye....

    ReplyDelete
  8. wuaaaa mengharap nak ade baby jgk even baru sebulan lebih kawen..hr tu peod kecewanyeeee...sobsss...bole test OPK ni..sbb now mmg berpandukan pada hp. semata..

    ReplyDelete